Loading....

Υψηλές θερμοκρασίες & σκόνη. Ο εχθρός κάθε υπολογιστή. Πως να αποφύγετε την υπερθέρμανση.

Κάθε υπολογιστής θερμαίνεται με τη χρήση, εντός κάποιων φυσιολογικών ορίων. Όταν όμως ξεπερνάει τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες, υπάρχει πρόβλημα. Ειδικά όταν αναφερόμαστε στην υπερθέρμανση laptop, που μπορεί να οδηγήσει από τον υπερβολικό θόρυβο και το να σβήνει ο υπολογιστής χωρίς καμία προειδοποίηση, μέχρι την απώλεια δεδομένων και την ολοκληρωτική καταστροφή του…

Πώς δημιουργείται η υπερθέρμανση laptop

Εικόνα laptop από το εργαστήριο. Laptop καπνιστή.

Η αλήθεια είναι πως τα laptop είναι πολύ πιο ευαίσθητα όσον αφορά την υπερθέρμανση από τους σταθερούς υπολογιστές, για μια σειρά λόγων.

Κατ’ αρχάς, το laptop λόγω του περιορισμένου του όγκου δεν έχει τον κατάλληλο χώρο στο εσωτερικό του για να δημιουργείται ροή αέρα και να ψύχει τα υποσυστήματα.

Οι ψύκτρες των κατασκευαστών προσπαθούν να καλύψουν όλα τα υποσυστήματα που θερμαίνονται, αλλά η μεγαλύτερη βαρύτητα πέφτει στον επεξεργαστή, και λιγότερη στην motherboard, την κάρτα γραφικών, τη μνήμη, ενώ σπάνια η ψύκτρα φτάνει μέχρι το σκληρό δίσκο..

Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει το αν χρησιμοποιούμε το laptop σε διαφορετικά περιβάλλοντα πχ στο σπίτι, στη δουλειά, στην καφετέρια, στη βεράντα, στην παραλία κλπ.

Η αλλαγή στις περιβαντολλογικές συνθήκες συμβάλλει στο να συγκεντρώνεται περισσότερη σκόνη στο εσωτερικό του, που είναι ο Νο 1 παράγοντας υπερθέρμανσης.

Τέλος, ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες οι γρίλιες εξαερισμού των laptop βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια που το ακουμπάμε (το γραφείο ή τα πόδια μας). Έτσι, είναι πολύ εύκολο να μπλοκαριστούν, είτε αναφερόμαστε στις κάτω γρίλιες, από τις οποίες εισέρχεται ο αέρας, είτε στις πίσω/πλαϊνές απ’ όπου εξέρχεται.

Εικόνα από το εργαστήριο. Το χνούδι δεν επιτρέπει στον αέρα να εξέρθει.

Φυσικά, υπάρχει πάντα και η περίπτωση να έχει χαλάσει και ο ίδιος ο ανεμιστήρας, αν δεν ακούγεται καθόλου.

Τι επιπτώσεις έχει η υπερθέρμανση

Αυτό που σίγουρα προξενεί δυσαρέσκεια είναι ο αυξημένος θόρυβος. Τα laptop είναι σημαντικό να είναι αθόρυβα, και για αυτό ο ανεμιστήρας του επεξεργαστή λειτουργεί σε χαμηλές στροφές όσο η θερμοκρασία είναι σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα. Όταν όμως η θερμοκρασία ανεβαίνει, αυξάνει η ταχύτητα του ανεμιστήρα και το επίπεδο θορύβου.

Όταν το laptop μας βρίσκεται σε καθεστώς υπερθέρμανσης, ο ανεμιστήρας λειτουργεί διαρκώς, το οποίο είναι και ενοχλητικό ηχητικά (καθώς πρόκειται για μικρό ανεμιστήρα, ο θόρυβος είναι υψηλής συχνότητας) αλλά και μειώνει τη διάρκεια ζωής του.

Η υπερθέρμανση αυξάνει επίσης την πιθανότητα να εμφανιστεί τεχνικό πρόβλημα σε κάποιο από τα υποσυστήματα.

Η μητρική κάρτα και η κάρτα γραφικών περιέχουν ευαίσθητα ηλεκτρονικά, και ο σκληρός δίσκος θερμαίνεται έτσι κι αλλιώς από τις τριβές. Είναι πολύ πιθανό η χρόνια υπερθέρμανση να οδηγήσει στην αποτυχία τους και σε μια ακριβή επισκευή, ή και σε απώλεια δεδομένων.

Τέλος, αν η υπερθέρμανση φτάσει σε υπερβολικό βαθμό, ο επεξεργαστής αυτόματα διακόπτει τη λειτουργία του για να προστατευτεί, και το laptop σβήνει εντελώς, χωρίς καμία προειδοποίηση.

5 απλά βήματα για να αποφύγετε την υπερθέρμανση

Βήμα 1ο: Φροντίστε να παραμένουν πάντοτε ακάλυπτες οι γρίλιες εξαερισμού στο κάτω και το πλαϊνό μέρος του υπολογιστή.

Βήμα 2ο: Τοποθετείτε πάντοτε το laptop σας σε μια σκληρή, επίπεδη επιφάνεια όσο λειτουργεί. Μην το ακουμπάτε πχ πάνω στο κρεβάτι ή στον καναπέ, καθώς το σκέπασμα ή τα μαξιλάρια θα βουλώσουν τις γρίλιες εξαερισμού, επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Βήμα 3ο: Μην ξεχαστείτε και βάλετε το laptop αναμμένο μέσα στην τσάντα μεταφοράς του. Εκτός από τον ελλειπή εξαερισμό, οι κραδασμοί μπορεί να προξενήσουν ζημιά στο σκληρό δίσκο.

Βήμα 4ο: Για να έχετε μεγαλύτερη ευελιξία και να χρησιμοποιείτε το laptop στο κρεβάτι ,

μπορείτε να επενδύσετε σε μια βάση laptop.

Εκτός του ότι παρέχουν την επίπεδη επιφάνεια που χρειάζεστε, οι βάσεις λάπτοπ ενσωματώνουν και επιπλέον ανεμιστήρες για καλύτερη ψύξη, οι οποίοι συνήθως είναι σημαντικά πιο αθόρυβοι από τον ανεμιστήρα του ίδιου του laptop.

Bήμα 5ο: Σε κάθε περίπτωση, με βάση ή χωρίς, απαγορεύεται το κάπνισμα δια ροπάλου!

Προφανώς, δεν πρόκειται να πιάσει βήχας τον υπολογιστή σας, ή να αυξηθεί η πιθανότητα να προσβληθεί από καρκίνο. Όμως ο καπνός περιέχει έλαια τα οποία αναμειγνύονται με τη σκόνη. Το αποτέλεσμα είναι τα μόρια της σκόνης να κολλάνε μεταξύ τους, και να δημιουργούν ένα πυκνό “μαλλί”, το οποίο μπλοκάρει εντελώς τη ροή του αέρα.

Σε ακραίες περιπτώσεις καπνιστών, έχω παρατηρήσει πως η ίδια η σκόνη κολλάει περισσότερο στα ηλεκτρονικά, σε βαθμό που ακόμα και τρίβοντάς τη με το χέρι να φεύγει με δυσκολία. Αυτή η σκόνη είναι η χειρότερη όσον αφορά την υπερθέρμανση.

Η σκόνη και η υψηλή θερμοκρασία δεν πλήττει μόνο τα laptop αλλά και τους σταθερούς υπολογιστές

Εικόνα από το εργαστήριο. Εκτός από την σκόνη σε αυτόν το σταθερό δεν υπάρχει πλέον θερμοαγώγιμη πάστα.

Μπορεί η αντοχή ενός σταθερού υπολογιστή να είναι σαφώς μεγαλύτερη αλλά τα προβλήματα της ζέστης και της σκόνης είναι κοινά με τα laptop. Σκόνη και χνούδια μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στους ανεμιστήρες (κυρίως στο τροφοδοτικό που έχει περιορισμένο χώρο και υπάρχει εγκλωβισμός σκόνης) μέχρι και κάποιο βραχυκύκλωμα με αποτέλεσμα την καταστροφή κάποιου εξαρτήματος.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερθέρμανση

Όσο και να προσέχουμε, είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να συγκεντρωθεί αρκετή σκόνη ώστε να οδηγήσει σε υπερθέρμανση, ή να χαλάσει το ανεμιστηράκι.

Η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να απευθυνθείτε σε έναν τεχνικό για τον υπολογιστή σας, και να του ζητήσετε να σας το καθαρίσει τον υπολογιστή ή και να αντικαταστήσει κάποιον ανεμιστήρα αν χρειαστεί. Επίσης σημαντικό είναι να γίνει αντικατάσταση της θερμοαγώγιμης πάστας στον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών.

Σημαντικό: Μην “ζορίζετε” τον υπολογιστή για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, ειδικά αν δεν είστε σίγουροι για την 100% επάρκεια της ψύξης του. Δύσκολες καταστάσεις για τον υπολογιστή είναι πάνω απ’όλα το 3D gaming και δευτερευόντως ή αναπαραγωγή HD ταινιών, η επεξεργασία εικόνων/video και γενικότερα οι multimedia εφαρμογές που αναγκάζουν τόσο τη CPU, όσο και τη GPU να “τρέχουν” σε υψηλές συχνότητες και να αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμα χειρότερο είναι να υποβάλλετε τον υπολογιστή στα παραπάνω, όταν βρίσκεται σε χώρο με υψηλή θερμοκρασία που τον επιβαρύνει, π.χ. σε ένα κλειστό δωμάτιο ή στην παραλία κάτω από τον ήλιο.

Κυρίως ΠΡΟΛΗΨΗ

Περισσότερο τρόπος πρόληψης, παρά λύσης του προβλήματος, είναι το να μην αγνοείτε τα “σημάδια” που σας δίνει το σύστημά σας. Όπως η αστάθεια, οι συχνές επανεκκινήσεις, τα “παγώματα”. Μη περιμένετε να μυρίσετε…καμμένο πλαστικό για να υποψιασθείτε πως κάτι συμβαίνει. Επίσης, περίεργοι θόρυβοι που σταματούν μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα εκκίνησης που που αρχίζουν όταν τρέχετε κάποιο παιχνίδι ή απαιτητική εφαρμογή, ίσως σημαίνουν πως κάποιο ανεμιστηράκι είναι στα τελευταία του ή ότι κάτι εμποδίζει την περιστροφή του. Μη το αμελήσετε. Ωστόσο, το να “ζεματάει” ένα laptop όταν το αγγίζετε μετά από έντονη δραστηριότητά του δεν είναι απαραίτητα κακό, εκτός αν δε το παρουσίαζε τον πρώτο καιρό, άρα ίσως είναι σύμπτωμα προβλήματος. Μη ξεχνάτε ότι τα laptops έχουν πολύ περιορισμένο χώρο για τη σωστή ψύξη τους και ως εκ τούτου, ζεσταινόνται ευκολότερα και περισσότερο. Μην εφησυχάσετε ποτέ όμως, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Γεράνης Βασίλειος

Μηχανικός Πληροφορικής ΤΕ

Δείτε ακόμη στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα

Back To Top